Konya’da hangi Türk boyları var?
16. yüzyılda çoğunluğu Çukurova ve Konya ovalarına yerleşmişlerdir. Tarsus Sancağı’nda yaşayan Varsak Türkmenlerini oluşturan aşiretler (Kusun, Ulaş, Kuştemür, Gökçelü, Esenlü, Elvanlu, Orhan Beğlü) adlarını aşiret reislerinden almışlardır.
Bayat boyu hangi illerde?
Anadolu’da Nevşehir (Kozaklı İlçesi), Hacıbektaş İlçesi’nin Büyükkışla Köyü (İğdelikışla Köyü ve Avanos İlçesi Kuyulukışla Köyü)’nde Bayat boyuna mensup aileler yaşamaktadır. Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşıyor.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Avşar Türkleri hangi boydan?
Bu boyların Bozoklar kolundan (sağ kolu) Oğuz Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın dört oğlundan en büyüğü olan Afşar’ın soyundandır.
Konya yörükleri hangi boydan?
Bozahmetli Yörük aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya’dan gelip Toros Dağları’na yerleşen Oğuz aşiretlerinden biridir. Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Bayat soyu nereden gelir?
Türkiye, Azerbaycan ve Türkistan Türklerinin ataları olan Oğuz veya Türkler eyaletini oluşturan 24 kabileden biridir ve kendilerini Türkmenlerin en asilleri olarak görürler. Bayat, “kabile, devlet ve millet bolluğu” anlamına gelir. Bayat kabilesi Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan’a yayılmıştır.
Oğuz Türkleri hangi şehirde yaşıyor?
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlar’da (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin ataları olarak kabul edilir.
Bozoklar kimlerdir?
Bozoklar, Türk mitolojisinde “göksel kabileleri” (göksel kabileleri) ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Bunlar, Oğuz Han’ın ikinci eşinden olan üç oğlu ve onlardan türeyen kabilelerdir. Altın Yay’ın sahipleridirler. 24 Oğuz kabilesinden 12’sini oluştururlar.
Irkımızı nasıl öğreniriz?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Türkiye Türkleri hangi boydan gelir?
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır ve Balkanlar’da (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin ataları olarak kabul edilirler. Daha sonra bu boylar Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere iki boya ayrıldılar.
En eski soy ağacına nasıl ulaşılır?
Soru: Soyağacı araştırmasını nasıl yapabilirim? Cevap: Soyağacı araştırmasıyla ilgili bilgi ve belgeler arşivlerimizde bulunmamaktadır. Bu konu ile ilgili bilgileri İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veya sizden sorumlu nüfus idaresinden alabilirsiniz.
Avşar mısın ne demek?
Kayseri’de nerelisin diye sorduklarında Tomarza’dan mı, Pınarbaşı’ndan mı yoksa Sarız ilçesinden misin diye soruyorlar, Avşar mısın diye. Eğer avlanıyorsa, Elhamdülillah avlanırım diye cevap veriyor. Ayrıca Çerkesler, Pınarbaşı’nda çok bereketli ve yeşil bir yer olan Uzunyayla’yı Avşarlardan siyaset yoluyla fethettiklerinden beri aralarında bir çekişme var.
Yörükler Avşar mı?
Yörükleri ayrı bir etnik grup olarak tasvir etmek ve onları Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundan gelmektedir.
Avşarlar hangi şehirlerde var?
Yoğun olarak Kayseri’de yaşarlar. Bulgaristan’da Kırcaali-Haskoy’da, Yunanistan’da Gümülcine’de gruplar halinde yaşarlar ve Bulgaristan’da Makedonya, Kosova ve Deliorman’da dağınık olarak yaşarlar.
Konyada eskiden kimler yaşadı?
Konya’nın yerleşim birimi olarak tarihi gelişimini etkileyen medeniyetler. 1. yüzyıl: Hitit medeniyeti. 1. yüzyıl: Frig ve Kimmer medeniyeti. 1. yüzyıl: Lidyalılar. 1. yüzyıl: Pers medeniyeti. 1. yüzyıl: Makedonlar. 1. yüzyıl: Roma medeniyeti. 7. yüzyıl: Sasaniler ve Müslüman Araplar.Diğer makaleler…
Konya kadınhanı hangi boydan?
Kadınhanı’na yerleşen Oğuz boyları; Kınık, Bayat, Savur, Afşar ve Çaşdur’dur. Ka-dınhanı merkeze Bayat Boyu Doğanlar boyu (Doğanlar Mahallesi adı buradan gelmektedir) ve Üçok kolu Çavundur Boyu (Çavundur ilçesi) yerleşmiştir. Afşar kabilesi Afşarlı köyüne yerleşti.
Konya Hüyük hangi Türk boyu?
İ. H. Konyalı, Karamanoğulları’ndan Şeyh İdris ve Şeyh Bahşayiş XV döneminde kurulduğunu düşündüğü bu zaviyeler hakkında bilgi vermektedir. Bunların 19. yüzyılın başlarında yaşamış ve bölgenin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında aktif rol almış Türk dervişleri oldukları düşünülmektedir.
Varsak Türkleri hangi boydan?
Oğuzların Üçok koluna mensup olan Varsaklar 13. yüzyılda yaşamışlardır. 19. yüzyılda İçel-Tarsus bölgesinde yaşarken çıkan karışıklıklar nedeniyle farklı bölgelere dağılmışlardır.