Tokat soyu nereden gelir?
Bu; Togayit Türkleri tarafından kurulmuş olup, ismi de buradan gelmektedir, “surlu şehir” anlamına gelen “Toh-kat”tan gelmektedir. Evliya Çelebi, Tokat Kalesi’nin Amalika kabilesinden efsanevi bir kahraman olan “Dok-Ad” tarafından yaptırıldığını ve “Tokat” isminin buradan geldiğini yazmaktadır.
Tokat iline neden Tokat demişler?
Ali Cevat ve İ. Hakkı Uzunçarşılı gibi bazı tarihçiler, şehrin adının “surlu şehir” anlamına gelen Tok-kat’tan geldiğini ileri sürmüşlerdir. Başka bir görüşe göre ise şehir, iyi beslenmiş at anlamına gelen Tok-at’tan adını almıştır.
Maşat Ovası nerededir?
Masat Höyük, Tokat şehir merkezinin güneybatısında, Zile’ye 20 km. güneybatıda, Yalınyazı köyüne (eski adıyla Maşat köyü) 1 km. uzaklıkta yer almaktadır. Güney-güneybatıda bir tepedir. Tepe 450 x 225 metre ölçülerinde olup, kazı yıllarında yerden yüksekliği yaklaşık 29 metre idi.
Erbaa Ovası nerededir?
Erbaa Ovası, Tokat ili Erbaa ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim alanlarından birisidir.
Tokat yüzde kaçı Türk?
Kapladığı alan bakımından Türkiye topraklarının %1,3’ünü kaplar. Deniz seviyesinden yüksekliği 623 metredir. Coğrafi koordinatları: 39° 51′ – 40° 55′ kuzey enlemleri ile 35° 27′ – 37° 39′ doğu boylamları arasında yer alır.
Tokatlıların mezhebi nedir?
Tokat Alevileri: Neredeyse hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta – Dodurga’dan Salur’a kadar; Aleviler Afşar’dan Kınık’a kadar neredeyse 24 Oğuz boyunun hepsinde yaşamaktadır. Bunların arasında Sıraçlar, Türkmen Aleviliğini en özgün haliyle uygulayanlardır.
Tokatlılar Karadenizli mi?
Tokat, Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini günümüze kadar koruyabilmiş nadide bir Anadolu kentidir.
Tokat’ta eskiden kimler vardı?
M.Ö. 4. yüzyıla gelindiğinde bölgenin kadim halkları olan Hattiler, Hititler, Hurriler, Mitanniler ve Frigler zamanla yeni kavimlerle birleşerek, onların terk ettikleri kentlerin üzerine Pers, Helenistik ve Pontus kentleri kurulmaya başlanmıştır.
Erbaa hangi ilden ayrıldı?
Erbaa, 1872 yılında Amasya Vilayeti’ne bağlı bir kaza olmuştur. Erbaa’nın 1904 yılındaki nüfusunun cinsiyete göre etnik ve dinsel dağılımı aşağıdaki gibidir.
Tokat’ın en büyük ilçesi hangisidir?
Erbaa Nüfusu 100.382 +Tokat’ın en büyük ilçesi.TANOBA BELDESİ Nüfusu 4.
Tokat’ta kaç tane ova var?
Ayrıca eskiden Tokat Ovası olarak adlandırılan Kazova ve Gözova Ovaları cumhurbaşkanlığı kararıyla ayrılarak iki ayrı ova olarak yayınlanmıştır. Bu kararla Tokat İli’ndeki Büyük Ova sayısı 7’ye (yedi) çıkmıştır. Tokat-Çamlıbel Ovası (11.260,3 ha), Tokat-Zile Ovası (5.909,1 ha), Tokat-Maşat Ovası (10.366,6 ha).
Tokat en soğuk kaç derece?
Kaydedilen en sıcak gün 40.0 °C ile 18 Temmuz 1962, en soğuk gün ise -23.4 °C ile Ocak 1972’dir.
Niksar Ovası nerededir?
Niksar Ovası, Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alır ve kuzeyde Canik Dağları ile güneyde Dönek Dağları’nı içerir. Ova doğu-batı yönünde uzanır. Yeşilırmak’ın en büyük kolu olan Kelkit Çayı ovadan geçer.
Zile Ovası nerededir?
Zile Ovası, Tokat ilinde bir ovadır. İlçe merkezi Zile’nin kuzeybatı köşesinde bulunduğu ovanın ortalama yüksekliği 700 metredir. Ova yaklaşık 120 km²’lik bir alanı kaplar ve kuzeyden, batıdan ve güneyden ortalama 750 metre yüksekliğe kadar yükselen yamaçlar ve sırtlarla çevrilidir.
Turhal Ovası nerededir?
Turhal Ovası, Türkiye’nin Tokat ilinde bulunan bir ovadır. Ortalama yüksekliği 550 metre olan ovanın en alçak noktası, Yeşilırmak Vadisi’ne yakın kısımlarda 530 metredir. Turhal Ovası, Zile Ovası’ndan yaklaşık 150 metre daha alçaktır.
Tokat rum mu?
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yüzyılında, Yunan terimi genel olarak tüm Anadolu ülkeleri ve özellikle Amasya, Tokat ve Sivas bölgeleri için kullanılıyordu. 1413’te, Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği’nin yanında üçüncü bir idari birim olarak Yunan Beylerbeyliği kuruldu[1].
Tokatlılar Karadenizli mi?
Tokat, Orta Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alan, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini günümüze kadar koruyabilmiş nadide bir Anadolu kentidir.
Tokat’ta eskiden kimler vardı?
M.Ö. 4. yüzyıla gelindiğinde bölgenin kadim halkları olan Hattiler, Hititler, Hurriler, Mitanniler ve Frigler zamanla yeni kavimlerle birleşerek, onların terk ettikleri kentlerin üzerine Pers, Helenistik ve Pontus kentleri kurulmaya başlanmıştır.
Tokat’ta hangi evliyalar var?
TokatAbdülmecid Şirvani Hazreti Tokat. … Acepşir Efendi Tokat Hazretleri. … Ali Osman Efendi Hazretleri, Tokat. … behrullah-efendi-hishazları Tokat. … Ethem Çelebi Hazretleri, Tokat. … Hazreti İshak-ı Zencani Tokat. … Muharrem Efendi Hazreti Tokat.Daha fazla ürün…